Robert Makłowicz i dalmatyńskie smaki

Jak przygotować: dagnie na buzaru (i co to w ogóle znaczy „buzaru” ? ); frigane masline (czyli smażone oliwki – „genialną w swej prostocie przystawkę”) ; krem juha od divlih sparoga (krem z dzikich szparagów) , dalmatynskie fritule (tzn. dalmatyńskie pączuszki 🙂 mmm – rozmarzyliśmy się) ?

Na te pytania odpowiada Robert Makłowicz  w swojej najnowszej książce „Dalmacja. Książka kucharska„. Autor, który wczoraj gościł w naszej bibliotece (!),  zabiera nas na wspaniałą (nie tylko) kulinarną wyprawę po Dalmacji – oszałamiająco pięknej nadmorskiej chorwackiej krainie. I udowadnia, że kuchnia „to  zawsze wypadkowa klimatu i historii danego miejsca” . Zapraszamy do lektury. Do przetestowania śródziemnomorskich rarytasów. Książka pięknie wydana. Zobaczymy w niej nie tylko zdjęcia z dalmackimi wiktuałami, ale i przepiękne chorwackie krajobrazy .

okladka-dalmacja-lzejsza

One thought on “Robert Makłowicz i dalmatyńskie smaki

  1. Pingback: Kulinarne podróże c.d. | Blog

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s